Torsdag 27/8

Funderar och försöker planera

to, 27 aug 2009, 09:50

Grått väder! Blir nog vilodag idag. Blir en del gående i morgon och kanske på lördag, men definitivt på söndag!
Jag har kollat väderutsikterna i Stockholm inför helgen och det ser rätt lovande ut. 18 grader på söndag, växlande molnighet, inget regn - TACKAR!
Nu gäller det att fundera - vad ska man släpa med sig?
Ska sätta mig med fötterna i ett härligt bad och fundera. Egentligen behöver man ju inte mycket för 3 dygn, men jag måste helgardera, kan ju spilla något mm mm. Är hopplös när det gäller packning. Begränsas som tur är av väskan! Nu till aktion!


Bio

to, 27 aug 2009, 21:32

Har varit på bio med ett par kompisar och sett Almodovars film: Brustna omfamningar med Penelope Cruiz.
Hans filmer är speciella, men facinerande.
Nu åter till packningen, som inte blev klar tidigare.
I morgon kl 8 bär det av till storstaden!


Onsdag 26/8

Onsdag morgon och latmasken har slagit till

on, 26 aug 2009, 09:09

Solen sken när jag vaknade och skiner fortfarande fast det mulnat lite. Väderutsikterna säger att det ska bli regn och jag får inte upp ändan utr stolen, ändå vet jag ju att jag vill och jag vet att jag kan gå när det regnar också. Harv i alla fall avverkat dagens gröt och ägg och tjuvtittat lite på en träningsDVD som följde med MåBra denna månad. Det är funktionell träning (man använder stora muskelgrupper) med Katarina Woxnerud och Jose Nunez, som hade fyspass med bla stor boll i Algarve, där jag nog inte lyckades göra någon övning, men skrattade så att jag hade träningsvärk i magen, deltar i övningarna. På DVD-n verkar man bara använda egna kroppen som redskap. Sk testa den senare när sambon kommit hem så han får skratta ordentligt.
Nej nu är det jag som klär på mig och travar iväg. Ajjö!


51 min

on, 26 aug 2009, 11:41

Blev bara ett stopp för vattendrickning idag eftersom det inte var så varmt. Min 4,8 km:s runda gick på 51 min dvs 5,6 km/timme. Vad det blir spännande att se hur det går på söndag. Har aldrig varit i så bra trim som i år.
Nu dags för lite kesella+lättfil+hallon-lunch. Mums!


Middag och sen ett gott skratt

on, 26 aug 2009, 18:52

Middagen idag var räkor, avokado, ett kokt ägg, gurka och lite tomat! Medan sambon som inte gillar varken räkor eller avokado festade på fiskbullar i Hollandaisesås.
Se testade jag DVD-n jag fick med MåBra-tidningen. Uppvärmningen stående gick väl rätt bra, men sen skulle man ner på golvet och början gick "bra" men sen skulle man ligga på sidan, vila på ett böjt underben och en arm och lyfta resten, då brast det för mig! Rumpan som skulle upp i rät linje med överkroppen låg kvar på golvet vad jag än gjorde. Jag avbröt efter ett tag kände att detta var för mycket ovant och jag vill inte ha träningsvärk, men jag ska nog fortsätta. Som sagt behållningen blev ett garv!


Tisdag 25/8

Tisdag

ti, 25 aug 2009, 11:21

Uppe med tuppen och käkade gröt och liftade med sambon in till stan, gick 18 minuter till Sporthallen, simmade/vattenjumpade 30 min, bastade och åt en apelsin och gick tillbaka till stan och tog bussen hem och åt ett ägg som jag inte hann med i morse. Sen har jag jobbat med att försöka få över bilder från telefonen till datorn. Till slut fick jag skicka dem per e-post och sen spara.
Ån låg absolut spegelblank och det var så vackert och jag tänkte bjuda på en vy. Kvaliten är säkert inte bra. Sen är det nog dags för lite lunch = keso+lättkesella + äpple+mandlar.


Tidig middag mm

ti, 25 aug 2009, 22:10

Middagen (tidig) blev köttfärsbiffar med tomater, sallad och gurka och så långt var allt frid och fröjd.
Kl 18 gick jag och 2 kompisar en dramatiserad stadsvandring i Sundsvalls vackra stenstad. Vi fick träffa folk från olika perioder, där var Hjördis schymberg (operasångerska), kapten Åberg, en tvätterska, en servitris på hotell Knaust, fru Knaust, Kaj Gullmar och doktorinnan Elfström m fl och tittade på många vackra stenhus. Det var en underbart ljummen kväll och när vandringen var slut hamnade vi på en uteservering vid Storgatan med varsin stor Latte och en grillad dubbelmacka. Jag orkar inte försöka fundera ut vad det blev i kalorier. Mina MK idag blev strax under 500, men trevligt har jag haft!



Måndag 24/8

Man ska inte hålla på och tjuvväga sig!

må, 24 aug 2009, 08:38

91,6 idag alltså -2 hg. Vart tog rekordsiffran 90,8 sen i fredags vägen??? Lite svårt att hantera faktiskt, men nu återgår jag till vanliga matplanerna och har avverkat min underbara gröt med 1/2 päron och lättmjölk samt 1 hårdkokt ägg med kaviar.
Idag skiner solen och jag är sugen på en promenad, men väntar tills sambon varit på Vårdcentralen. Han verkar inte särskilt uppjagad, men man vet ju inte vad en klumpig doktor kan ställa till med. Förmodligen har han ett bråck och idag till frukosten har vi pratat lite om det. Ja vi får se hur det avlöper.
Hoppas att era vägningar går bättre än min. Det är ju på fredag jag skulle ha varit under 90, men det är bara att ge upp den tanken. Är ju med på en utmaning att gå ner 5 % till början av oktober. Får satsa på den i stället.


Nystart

må, 24 aug 2009, 10:38

Målsättningen att gå ner 5 kg till tjejmilen slutade på 3,2 även om jag har några dagar kvar, men jag har valt att starta om enligt utmaningen 5% före 5/10.
Det ser visserligen tufft ut eftersom det gått 2 veckor redan och jag bara tappat 0,3 kg av 4,6, men skam den som ger sig - är jag med på utmaningen så är jag.
Nu hamnade jag på 1300 kcal/ dag och det blir tufft. Nej det klarar jag inte! Jag får nog ge avkall på utmaningen att inte äta MK. Jag provar får vi se hur det går!


Dagens slut

må, 24 aug 2009, 21:58

Idag har jag skött mig exemplariskt, men tynger er inte med att rapportera detaljer.
Totalt har jag ätit 1355 kcal, 30protein%, 36 fett% och 34 kolhydratprocent och gjort av med 509 MK.



Aj aj aj vart tog lördagen vägen?

Den regnade bort helt enkelt!
Var dock på en småtrevlig bussrea med pigga penschisar till Mellanfjärden på teater och det blev lite fel ätit, som det ofta blir när man inte är hemma i sitt eget kök. Dock inga karameller eller kakor, men bl a världens räkmacka med ganska mycket majonnär.

Söndag 23/8

Härliga söndag!

sö, 23 aug 2009, 15:17

Solen skiner! Vi veckohandlade i morse.
Både till frukost och lunch drack jag "Xtravaganza-mat". Inget fm-mellanmål pga att vi hade lite sovmorgon.
Nu har jag nyss kommit in från en 90 minuters stavgång, 7,8 km enligt stegräknaren och en hastighet på 5,2 km/timme. Vilket innebär att jag skulle hålla på 1 timme och 55 min på tjejmilen! Ja-ja- vi får se, den närmar sig med stormsteg.
När jag kom in från promenaden unnade jag mig 2 Wasa frukost fullkorn med becel och 10%-ig Västan. Nu ska jag vila lite på altanan.


Middag och avslutning

sö, 23 aug 2009, 21:19

Till middag blev det VK:s Lax i saffrans och kokossås. Rekommenderas!
Var så sugen på något sött, så jag bakade små blåbärspajer i muffinsformar av aluminium. Blandade frysta blåbär med lite potatismjöl och lite florsocker och fördelade i formarna. Sen gjorde jag en smulpajdeg på smör, lite socker, vaniljsocker och bakpulver samt siktat dinkelmjöl, som jag klickade på - inte täckande.
Gräddade i 200 grader c:a 12 min.
Jag åt 2 formar. Normalt om jag hade gjort det som en paj - hade sambon och jag delat på den , nu hamnade 8 st i frysen.
Har trots pajerna ätit för lite idag. 988 kcal, 22 protein%, 39 Fett% och 39Kolhydrat%. 556 MK. Fast jag tror att det blir en apelsin och en kopp Roibus innan jag kojar.
I morgon bitti är det vägning igen!



Fredag 21/8

Blir det succe?????

fr, 21 aug 2009, 08:47

Solen skiner och jag har "tjuvvägt mig och det ser strålande ut 90,8. När jag satt och åt min standardgröt började jag fundera om jag sett rätt, men då var det ju för sent att kolla. Teoretiskt skulle jag kunna vara nere på 90 dvs inte längre fet utan bara överviktig nästa fredag när jag åker till Stockholm och tjejmilen. Det vore en triumf!
Nu ska jag trycka i mig mitt ägg med kaviar och en kopp kaffe och sen blir det nog en stavgång. Ha´de´


Gott råd till mig själv!

fr, 21 aug 2009, 10:05

Satt och kollade runt lite på VK och började skriva goda råd till en tjej som ställt in sig på att gå upp i vikt i samband med ett besök hemma hos föräldrarna och plötsligt insåg jag ju att de råden skulle jag själv kunna ta fasta på nästa helg:
Ställa in sig på att hålla vikten, inte på att gå upp.
Ta med anteckningsbok som ryms i handväskan, skriv upp allt jag äter och motionen.
Äta grötfrukost som vanligt. Hos brodern finns både havregryn och mikro och päron köper jag med mig. Själva tar de kaffe och mackor, men det går ju inte för mig eftersom jag inte kan begränsa mig.
Fil och flingor brukar de äta till lunch. Där tror jag att jag förstärker med ett kokt ägg.
Dra in på ris, pasta och potatis, grönsaker i stället.
Ta en portion, aldrig ta om.
Så långt är det ganska lätt.
Sen är det "fikorna", brorsan brukar kunna göra härliga pajer och efterrätter och brorsons-sambon har alltid något smarrigt, man får bara hoppas att lilla 3-månadersdottern sysselsätter henne, så att det inte blir så mycket bakat.


Aj , aj, det bidde pannkaka av promenaden

fr, 21 aug 2009, 15:31

Stavgången blev det inget av med. Sambon skulle kontakta vårdcentralen idag kl 8 och det gjorde han och skulle sen bli uppringd 8.15, de ringde 8.30 och då fick han en ny telefontid till kl 10 (sköterskan skulle kolla med en doktor), sen hände inget förrän 10.30 och då var det ju dags för lunch och hade börjat regna. Ville vara hemma och stötta om han behövde, men det verkar som om jag är mer orolig än han. Han fick i alla fall en tid på måndag kl 10.
Läste igår på Forum om en spännande kaka med blåbär och kakao i och den passade jag på att experimentera med lite.
Till lunch blev det lättkesella blandat med keso och frysta hallon och några hasselnötter.


Middag avklarad

fr, 21 aug 2009, 17:29

Stekt lax, råriven morot , pressad potatis och gröna ärter - men huvva va gott de va!
Har fortfarande inte gett upp projektet promenad/stavgång. Jag har ju regnställ och med keps under kapuschongen klarar man glasögonen rätt bra. Men det kunde få hålla upp lite!


Triumfernas triumf

fr, 21 aug 2009, 19:01

Har nästan hela dagen känt stavgångstarmen dra, men det har ju regnat. Efter att ha skummat några bloggar på VK, bla en där författarinnan vunnit över sig själv, klädde jag mig i regnställ, keps och grova skor och beväpnade mig med stavar, fotograferade mig och gick ut. Det regnade hela tiden och trots regnstället var jag ganska blöt men inte kall så det var bara skönt.
Det blev 3,4 km på 37 minuter! HURRA!


Avslutning

fr, 21 aug 2009, 21:29

I kväll blev det ost, paprika, 1/2 päron och 2 Wasa fullkorn.
Totalt för dagen 1448/1345 kcal, 26 protein %, 39 fett% och 35 kolhydrat%. 218 MK

God natt!


Torsdag 20/8

Halva torsdagen har gått

to, 20 aug 2009, 12:36


Igår kväll, kunde jag inte låta biten blåmögelost, som var kvar efter pajen, vara i fred - jag tuggade i mig den fort som bara den.
Startade med standardfrukost idag. Kom iväg till badet i morse, trots att ingen av kompisarna verkade ha tid. Gick från bussen till badet och hade jätteont i högerknäet, men efter en del gympande och stretchande i vattnet släppte det. En apelsin smakade smaskens i bastun och det är även skönt att sträcka ut ordentligt där.
Väl hemma var det dags för lunch: 100 g lättkesella hoprörd med 1,5 dL lättfil (blir jättekrämigt och smakar som fetare fast det bara är mer proteinrikt) och 100 g hallon samt 10 hasselnötter
.
Idag har jag lovat mig "vilodag" resten av dagen, men känner mig rastlös. Kollade på "Cloettas" alltså VK-Cloettas blogg om tjejmilen och hon har ett recept där på poly-muffins (från dagens muffin-sidan) och jag blev jättesugen på att baka, men det klarar jag ju inte - då äter jag också. Kan bara ha kanelbullar i frysen.
Få se om jag tar mig i kragen och börjar sy på en docka som jag har beställning på.


Slappardag

to, 20 aug 2009, 17:40

Har bara slappat. Mellanmål som vanligt keso med krossad ananas i juice, blir aldrig less på det.
Middag blev ett eget recept - snacka om snabbmat, var klar inom 15 minuter, fast då hade jag tinat kycklingfileerna lite före.
Här är recept för 3 portioner, 367 kcal/port, 32 protein%, 30 fett% och 38 kolhydrat%.
6 tsk smör-och rapsolja
270 g kycklingfile i små bitar
100 g purjolök i tunna skivor, har jag alltid skivad i plastpåse i plastlåda i frysen.
100 g skivade champinjoner, frysta
100 g broccoli i små bitar, fryst
400 g tomat (hel eller krossad)
1 grönsaksbuljongtärning
240 g kikärter ( 1 burk)
3 msk sweet chilisås.
Koka upp tomaterna och buljongtärningen i en gryta. Stek kycklingen i hälften av smöret, överför till grytan. Stek purjo och champinjoner i resten av smöret, överför till grytan när all vätska kokat in.
Tillsätt broccoli, kikärter och sweet chili sås. Krydda mer om så önskas.
Ät som det är. Bon apetit!


Nu blev de kväller

to, 20 aug 2009, 21:43

Keso, äpple, kardemumma och några nötter till kvällsfika.
Totalt idag 1322 kcal, 29protein%, 34 fett%, 37 kolhydrat%.
Gjort av med 106 kcal på lite simning, fast mest vattenjumpa på egen hand.


Onsdag 19/8

Oj, vilken prestation!

on, 19 aug 2009, 12:19

Började med standardfrukost förstås och satt sedan och läste lite inlägg på viktklubben och "gruvade" mig lite för det beslut jag skulla ta nämligen lång stavgång.
Och jag kom iväg!

Har stavgått totalt (inkl vattenpauser, paus för byte av batteri i CD-spelaren och byte av skiva) 106 minuter. Aerobisk tid enligt Omron är 99 minuter. Sträckan 9,15 km.
Lite deppigt är det att tänka på att tjejmilen i fjol gick på just 106 min (inkl vattenpauser) och att jag hade tänkt försöka komma i mål snabbare i år. Nu får man väl hoppas att det drar lite med folk kring sig och orkestrar mm - vi får se, snart dags för upp till bevis. Har för första gången på 21 år kostat på mig officiell tidtagning.
Nu har jag verkligen gjort rätt för lunch som idag blir 150 g keso, 50 g lättkesella, 1 tärnat äpple, 7 sötmandlar och lite kanel. MUMS!


Mellis, middag och slutsummering

on, 19 aug 2009, 18:27

Idag ändrade jag stående em-mellanmålet till 2 Wasa Frukost fullkorn med Becel och 10 %-ig Västan - ojvilken fest.
Middag var kokt potatis, matjesill och lite kesella blandad med lättfil och gräslök Smaskens!
I morgon blir det lite simning, vattenjumpa på egen hand och lite promenad till och från badet alltså nästan vilodag.
I kväll blir det 1/2 päron, 40 g Västanostost, röd paprikabit och 5 valnötter.
Totalt ätit idag 1388 kcal. 26%protein, 41 % fett, 33 % kolhydrater. 565 MK.


Tisdag 18/8

Tisdag 17/8

ti, 18 aug 2009, 13:39

Startade med grötfrukost och ägg som vanligt.
Sen var det "friluftsdag" med pensionärsföreningen, vilket innebär att man går en slinga på 3 km och deltar i en frågetävling, bingo och kasta pil, boll och ringar. Det grillas korv ute och sen till prisutdelningen blir det liten smörgås och kaffe. Regnet hängde i luften, men det började inte regna förrän jag var hemma.
Nu ska jag kolla hur "utflyktsmaten" går in i programmet.


Hur gick det?

ti, 18 aug 2009, 15:57

Jodå korv med bröd och lilla mackan med ost fick plats i programmet. Jag lade in dem som lunch och tack vare att jag inte hann äta frukt som mellanmål på fm så går det nog ihop.


Middagen

ti, 18 aug 2009, 18:10

Broccolipaj: Broccoli, rökt skinka, ädelost och Västanost. Äggstanning hälls över och gräddas sen på med lite smuldag av smör-och rapsolja, kesella, vatten och dinkelmjöl och grädda tills det blir färg. Jättegott!


Jippiii, vad jag är duktig!

ti, 18 aug 2009, 20:06

Det var länge sedan jag kom ut på stavgång efter middagen, men idag hände det. Gick min standardrunda på knappt 5 km och vad det var härligt! Nu kvarstår lite justerad kvällsmat:
50 g keso, 3 msk lättkesella, 0,5 äpple, 3 sötmandlar och lite kardemumma.
Slutsummeringen idag blir då:
1355/1345 kcal, 476 MK, 25 protein %, 42 fett%, 33 kolhydrat%.
Det var kanske blåmögelosten i pajen som drog upp fettet, men det var det värt.
Fortfarande 1,8 kg kvar till att bli "bara" överviktig. Nu tror jag inte på att jag ska klara det till tjejmilen, men tänk om jag kunde chocka mig själv!!!!


Måndag 17/8

Måndag igen

må, 17 aug 2009, 11:31

Lyckades inte få gå på toa före frukost idag, så jag skjuter vägning till i morgon.
Dagsstarten idag var trög, knäna stela och onda, värre än på hela sommaren, så för att ens orka tänka promenad grundade jag med Alvedon Forte och en diklofenac och det var jättelänge sedan jag var tvungen att ta till så hårt artilleri.
Startade dagen med reglementsenlig frukost: gröt på grynblandning och till den ett tärnat päron och lättmjölk.
Hårdkokt ägg och kaviar och en kopp kaffe.
Kom iväg på en stavgångstur på 4 km som tog 49 minuter - alltid något.
Nu är det dags för lunch.


Ny lunchrätt

må, 17 aug 2009, 18:01

Blir så trött på att laga mat ibland så nu har jag gjort 2 enkla lunchrecept, det ena testade jag idag: 150 g keso, 50 g lättkesella, 1/2-1 äpple(tärnat) och 7 sötmandlar.



Cykeltur, webkamera och middag

må, 17 aug 2009, 18:19

Har länge tänkt skaffa en webkamera bl a för att få en mikrofon till datorn för att kunna köra SKYPE och idag har jag gjort slag i saken. Konfererade först med brodern och cyklade sen till Elgiganten och hem för att installera. Det skulle ju bara vara att sätta i sladden i en USB-port, men pyttsan, det var en skiva med program som skulle installeras och det gick väl bra, men sen varken såg eller hörde brorsan mig - ska man måsta läsa manualer också??? Skämt åsido vi fick igång det hela.
Sen var det dags att fixa middag, en knyckt ide på moussaka som jag vidareförädlat. För en portion steker man 150 g aubergine (skalad i skivor ) i torr stekpanna tills de fått lite färg.
Fräs 1/2 hackade gul lök i 1 tsk rapsolja, tillsätt 50 g frysta champinjoner och låt vätskan puttra in. Tillsätt 50 g köttfärs och fräs en stund. Tillsätt 2 dL passerad tomat. Krydda med salt, svartpeppar, kryddpeppar och oregano. låt koka lite.
Hälften av tomatsåsen hälls i en eldfast form, hälften av auberginerna ovanpå sen resten av tomatsåsen och överst resten av auberginerna. Gör en smet av 50 g lättkesella, 2 msk lättmjölk, 40 g riven 10%-ig Västanost och lite riven muskot. Smeten kletas ut över auberginerna. Grädda vid 200 grader tills osttäcket fått lite färg. Ger 357 kcal. 37 protein%, 37 fett% och 26 kolhydrat%. Jag tyckte att det var gott och mäktigt.


Dagens avslutning

må, 17 aug 2009, 20:41

Nu blir det ost, 1/2 päron, valnötter. Blev lite sent för jag har suttit och kollat brorsbarnbarnet på Skype och lyssnat till jollret. Fantastiskt att kunna se henne fastän hon är i Stockholm och jag i Sundsvall.
Ätit 1398/1345, 31P%, 36F%, 33 K%. 694 MK. Godkänt tycker jag!


Lördag 15/8

Start på dagen!

lö, 15 aug 2009, 09:16

Ja då styr man in på gamla goda vanor ige. Gröt till frukost med färska nyplockade svartvinbär - mums vad gott. Ett kokt ägg med kaviar ska jag klämma också och en slät kopp kaffe. Sen blir det lite hårtvätt och fixning av hår, fast vad lönar det, när man sen trycker på cykelhjälm............ Det är klarblå himmel och 14 grader, undrar om mankan ha knäbyxor, får kolla tempen lite senare.


Efter cykelturen

lö, 15 aug 2009, 17:54

Oj, alldeles matt är jag. Cyklade 12 km i motvind till markanaden där vi gick runt och kollade på hur mycket grejor som helst - tänk att det finns så enormt mycket som man inte behöver. Efter ett tag fikade vi= kaffe och kanelbulle och efter att ha gått ytterligare en stund åt vi stekt strömmingsflundra på Wasa Husmans. Det var en lunch som hette duga.
På hemvägen hade jag tänkt att jag skulle få köpa en glass, men det var helt omöjligt att ta sig över vägen pga trafiken.
Middagen idag hittade jag i frysen, en mexikansk gryta med bönor, Quorn-färs, tomater och paprika och Polarkraft havre.


Slutsammanställning

sö, 16 aug 2009, 09:00

Ätit: 1343/1345, 17 protein%, 43 fett%, 40 kolhydrat% blev inte så bra men 968 MK desto bättre!


Fredag 14/8

Hemma igen

fr, 14 aug 2009, 21:09

Det var en trevlig liten utflykt. Mamma var pigg, så vi "rände" lite på stan på onsdag em och fick en go-fika, annars var jag rätt duktig. Torsdag började jag med 5 km stavgång på morgonen, men sen var det kört. Vi satt från kl 11-kl 19 och pratade, fikade, pratade åt, pratade och fikade och pratade lite till. Det är helt fantastiskt. Vi var kompisar från det jag var 7 år till kanske 12-13, sen kom vi ifrån varandra. En av tjejerna flyttade till stans utkanter och vi började olika skolor. Sen har vi i stort sett inte setts förrän i fjol sommar, då vi tog upp bekanskapen igen och nu har vi träffats 5 ggr har så mycket att prata om. Det är jätteskojigt.
Idag startade jag med 36 min stavgång och senare gick jag till bussen och mellan buss och tåg. Få se om jag "tjuvväger" mig i morgon- nej det gör jag inte förresten jag väntar tills på måndag. I morgon ska jag cykla till Selångers Marknad och gå där med 3 väninnor, och så blir det liten lunch där, ska bli fint väder.


Tisdag 11/8

Uppe och väcker tuppen

ti, 11 aug 2009, 06:42

känns det som näe jag går upp kl 6.
Har ätit gröt, päron och mjölk, men sparar ägget, hade glömt att koka i förväg. Tänker ta bussen 7.23 till stan och gåtransport till Sporthallen och simning/vattenjumpa, men innan dess blir det en promenad.
Full av tillförsikt efter en bra dag igår. Kämpa på alla tappra.


Hemma igen

ti, 11 aug 2009, 11:15

1/2 timme simning + vattenjumpa blev det och sammanlagt 24 min promenad. Hade med ett apelsin att äta i bastum, men gav bort halva eftersom kompisen inte hade något med sig.
Nu har jag ätit lunch= 1,5 dL lättfil blandad med 100 g lättkesella och 100 g bär (hallon+jordgubbar) och tänker ta ägget också, som blev kvar i morse.


Em-fika och förlovningsmiddag

ti, 11 aug 2009, 18:14

Eftermiddagsfika= 125 g keso och 75 g krossad ananas.
Förlovningen kom ju som en blixt från klar himmel (fast här är det grått och renigt) så det blev i all enlkelhet: 1 burk makrill i tomatsås, råriven morot, broccoli och en klick keso - riktigt gott faktiskt. Undrar vad de åt på Solliden?
Hade faktiskt tänkt mig en cykeltur i em , men varje gång jag ska dra iväg börjar det regna, så nu ger jag upp.


Sammanställning och avslutning.

ti, 11 aug 2009, 19:29

Till kvällen har jag nu kvar:
40 g 10%-ig ost, röd paprika, 1/2 päron och 5 valnötter +1/2 apelsin som jag byter mot en bit vattenmelon.

Jag har idag ätit 1390/1345 kcal alltså litet för mycket, men jag låg bra till i går, 29 protein%, 36 fett%, 35 kolhydrat%. 357 MK har jag åstadkommit. Är nöjd med det.

Nu stundar 3 dagar i Östersund och då får vi se hur "duktig jag är". Tar med stavarna men vet att det kanske bara bli en dag som jag går.


Måndag 10/9

Ingen tröst och inga bortförklaringar

må, 10 aug 2009, 08:50

+0,7 kg från förra måndagen och det är välförtjänt! Jag vill inte ha någon hjälp med försök till bortförklaringar - jag vet precis vad jag gjort eller snarare - jag vet vad jag inte gjort, har inte följt planen.
Visserligen har jag inte lyckats tömma tarmen denna morgon, för ovanlighet skull (beroende på kosten???), men faktum kvarstår. Nu har jag 2 1/2 vecka kvar tills jag åker till tjejmilen och då var planen att jag skulle vara överviktig i stället för fet, 1,9/2,0 kg dit är ju inte en omöjlighet men jag skulle helst vilja vara hemma till veckan och inte utsättas för andra människors matbjudande.
Strategi är i alla fall, eftersom jag nu har så dåligt minne och dålig ork (minns tydligen inte vad jag planerat att äta och orkar inte koll på VK) så har jag gjort ett Excel-ark för veckan där jag exakt skrivit vad som ska ätas. Detta ligger på köksbordet, ev sätts det på kylen och där stryker jag maten eftersom jag äter den.
Enda trösten är att nu blir det mer pengar i "klädkontokuvertet" - jag lägger 100-200:- för varje kilo jag går ner och går jag upp så blir det ju nya pengar när jag gått ner samma kilo IGEN!
Slut på att surra - ut och snurra! Cykel eller stavgång det är frågan - cykel blir det, min stortåblåsa är inte riktigt OK trots Compped .
Ajjö! Känner mig taggad och förbannad!


Dagens planerade mat:
Frukost: 1/2 påse Xtravaganza, 1/2 banan, 1/2 apelsin
Mellanmål:1/2 påse Xtravaganza
Lunch:  150 g keso, 50 g lättkesella. 1 äpple i tärningar, 7 sötmandlar, kenel och kardemumma
Mellanmål: 125 g keso, 76 g krossad ananas
Middag: 150 g stekt lax, 100 g kokt potatis pressad, 100 g rårivna morötter, 50 g gröna ärter.
Kväll: 100 g keso, 1/2 äpple i tärningar, 5 sötmandlar, kanel och kardemumma.


Cyklat 2 mil!

må, 10 aug 2009, 11:47

Ont krut förgås inte så lätt! Jag har tidigare cyklat en fin sträcka och vänt hemåt igen efter 6 km. Vägen delar sig precis där och jag har testat den högra vägen, för den lutade nerför, men där hamnar man i ett industriområde med grindar och staket och det var inte kul. Idag svängde jag vänster och det var en fin väg nedanför Skönsviks bostäder, men kom ut på gamla E4-an med trafik efter ett tag, men fortsatte förbi Timrå kyrka och Östrandsfabriken och plötsligt hade jag passerat nedan för hela Timrå centrum. Åkte upp och passerade genom centrum och sen samma väg tillbaka. Mellanlandade på ICA i Sundsbruk för att köpa morötter och hade inte en tanke på glass - det kom jag på nu. Skulle ju inte ha någon, så det var ju bra, men konstigt. Hade med en flaska vatten och som "reservproviant" en Festis utifall blodsockret skulle sjunka, men det var inga problem.
Nu vet jag vart jag ska lura iväg mina cykelkompisar - till Merlo slott och äta medhavd matsäck där. Ligger ungefär 8 km från mig.

Nu dags för lunch som jag verkligen gjort rätt för.

Känns jättebra att återigen ha vänt trenden!


Rapport hittills: Frukosten OK, mellanmålet på fm hann jag inte med, det blev bara vatten, Lunch och em-mellanmålet gick bra.

Fortsättning på dagen och matrapport

må, 10 aug 2009, 17:01

Frukost: 1/2 påse Xtravagansa-pulver, 1/2 banan och 1/2 apelsin.
Fm-mellanmål hann jag aldrig med, skulle ha varit 1/2 påse Xtravagansa.
Lunchen bestod av 150 g keso, 50 g lättkesella, 1 äpple, 7 mandlar och kanel + kardemumma.
Em-mellanmål: 125 g keso 75 g krossad ananas i juice.
Middag (se bild) 150 g stekt lav, 100 g pressad potatis, 100 g rårivna morötter och 50 g gröna ärter.
Nu var det väl själva hum-hum om jag inte fått fart på ämnesomsättningen i alla fall.

Mycket Keso blir det, men det är lättlagat och magert, bra protein.


Dagens slut

må, 10 aug 2009, 20:55

Kvällsgodis blev 100 g keso, ett litet päron, 5 sötmandlar och kardemumma.
Totalt har jag idag ätit 1181/1345, 33 protein%, 33 fett%, 34 kolhydrat%.
630 MK.
Att jag ätit lite kalorier är för att jämna ut sen helgen då det blev för myckat.
I morgon ökar jag på lite, men kanske inte ända upp till 1345. Jag vet ju att jag inte har absolut kontroll onsdag-fredag.

Blev en bra dag - den började deppigt, men jag vände den till succe´!


Söndag 9/8

Ja kors i taket...........

sö, 9 aug 2009, 10:16

Höll på att göra mig i ordning för veckohandling när sambon sa: "ska vi inte ta en cykeltur innan det blir för varmt". Såna förslag nappar jag alltid på, så snabbt byte av kläder och iväg. Det blev 37 minuter i lagom tempo. Temperaturen nu kl 10 är 26 grader, så det lutar åt rekord idag.
Bifogar en bild av en blomkruka från altanen.


Åska och störtregn

sö, 9 aug 2009, 19:57

Hade tänkt mig att det skulle bli lite mer motion idag, men först var det väldigt soligt och varmt, satt på altanen och läste. Tänkte att efter middan får det bli, men precis när vi skulle sätta oss ute och äta öppnade sig himlen och det har ösregnat och åskat och nu är det snart Solens mat på TV, så det bidde inget mer.
Till middag skulle det bli ostfyllda kycklingfileer, men i stället för att skära en ficka att stoppa osten i och sen försöka binda ihop det hela så att osten inte rinner ut stekte jag fileerna nästan färdiga i stekpannan, la ostskivor ovanpå och satte dem sedan i ugnen en stund. Lite ris, gröna ärtor och röd paprika till tyckte jag blev både snyggt och gott.


Jag har inte bokfört maten ordentligt på flera dagar så i morgon blir det nog en katastrofvägning, men då är det bara att starta om igen..........................


Lördag 8/8

Nu har jag spårat ur igen! Fast förhoppningsvis är jag på rätt spår nu i och med middagen idag. Fattar inte varför

Järvsödagen igår blev fin men varm. Vi startade med besök i Lill-Babs caffär där vi fikade. När vi skulle gå på utställningen kom det en busslast med pensionärer, så då avstog vi. På Järvzoo såg vi matning av 3 vargar och sen gick vi rundan, det är väldigt behagligt att gå på trätrottoaren som tar en 3 km runt i ett fint skogsområde. När vi startade hade vi ett gäng (c:a 20 ungdomar) före oss och de var inte tysta om man så säger, så därför gick vi tillbaka och såg vargutfodringen och sen var det lungt tills på slutet då de gick om oss (de hade stannat och ätit på mitten någonstans).
Vi såg en del djur, många fåglar för de har ju begränsat utrymme, igelkott, myror och en flämtande myskoxe såg vi också och en räv, några renar. Ett rådjurskid, killingar och en kalv i barnens djurhage.
Vi for upp på Stene Gård också, men där var det kvävande hett, så vi orkade inte så mycket, köpte rabarbersaft jordgubbssylt och en limpa. Längtan efter egna sängarna gjorde att vi åkte hem.


Igår fredag cyklade jag upp till sjukhuset och styrketränade lite rygg och armar och så cyklade jag hem igen.
Maten är det verkligen si och så med- ingen ordning alls och till veckan åker jag till min mamma och har träff med 2 gamla lekkamrater på tordagen och sen hem igen på fredag em.
Vad är det som gör att man ena dagen är så engagerad i mat och motion och klarar att hålla sina planeringar utan att anstränga sig och nästa dag har man tappat all kontroll???? Håller jag på så här är jag ju snart på startnivån igen!

Lördag middag

lö, 8 aug 2009, 17:35


Räkor, ägg, avokado och grönsaker och därtill en bit grovt bröd med lite Bregott på. Och unnar mig 1/2 glas vitt vin utspättt med mineralvatten. FEST!

Räkor, ägg, avokado och grönsaker och därtill en bit grovt bröd med lite Bregott på. Och unnar mig 1/2 glas vitt vin utspättt med mineralvatten. FEST!


Försöker lägga upp en strategi för att inte okynnesäta. När suget drabbar mig ska jag bestämma att om 15 min (sätter äggklocka) ska jag få något och förhoppningsvis har suget då bedarrat.
Blir "galen" om jag går upp det jag kämpat bort.
Det blir nog besvärligt till veckan, då jag inte styr matplaneringen mellan onsdag och fredag.

Har tänkt ta en vilodag idag - har fått en rejäl blåsa på vänster stortå, men är sugen på att röra mig, så kanske jag tar en cykeltur, då påverkas inte tån lika mycket som om jag går.


Tisdag 4/8

Tisdagssimning

ti, 4 aug 2009, 12:27

For till Sporthallen i morse efter standardfrukost och simmade och vattenjumpade på egen hand.
Fast i bassängen träffade jag E en av mina vattenträningskompisar och i dörren (jag på väg ut, hon på väg in) H som försovit sig. Det var länge sedan jag träffade dem, normalt träffas vi flera gånger i veckan på vattenträning och diverse andra aktiviteter. Apelsin i bastun var gott.
Efter ett stopp på stan, på banken, var det dags att fara hem och äta lunch= äggröra på 2 ägg och matjesill. Rårivna morötter och skivad gurka till.
Till och från bussarna blev det 37 min promenerande (aerobiskt enligt Omron).
Så nu är det bara att vänta på att det ska bli dags för mellanmål. Just nu känns det som om mitt liv bara består av mat (planering, handling och att äta) och motion. I och för sig inte så dumt, men....

Fast i morse frågade sambon: tyckte du att vi skulle fara till Järvzoo? Jag har framlagt önskemålet ett antal gånger med risk att bli tjatig och nu hade det slagit rot.
Verkar ju som om det ska bli fint några dagar nu även i Hälsingland, så vem vet, det blir kanske en utflykt.

mellanmål blev keso och krossad ananas, men lite senare slank det ner en Nutrilett Bar också när jag satt och kollade på nätet vad som finns i Järvsö med omnejd.


Måndag 3/8

Startade med vägning, 4 hg mindre än förra måndagen och 3,6 kg på 4 veckor. Bara 1,2 kg från att övergå från fet till överviktig nu!



Idag straffar jag mig lite för frosseriet i lördags. Började med 1/2 apelsin och 1/2 äpple och en slät kopp svart kaffe och sen ut på en stavgångsrunda på 4,78 km med en snitthastighet av 5,6 km/timme.
I fjol gick jag ju tjejmilen på 5,8 km/timme, men då dras man ju med lite av andra. Nu går jag helt ensam.
När jag kom hen vid 9-tiden fick jag 1/2 påse Xtravagansa-mat och samma sak till lunch kl 12.
Resten av dagen äter jag riktigt.
Ligger fortfarande under min önskelinje 5 kg på 7 veckor (slutmål på 88,8 28/8 alltså dagen innan vi far till tjejmilen).

YES!!!

må, 3 aug 2009, 09:35

Min gamla kära 4,76 km-runda med en hastighet av 5,6 km/timme, det tar sig! Nu dags för en riktig frukost.
2 halva frukter och en kopp svart kaffe passar mig verkligen bra före en sån här runda! Och så stannar jag till och dricker vatten lite då och då.


Fortsättningen av dagen

må, 3 aug 2009, 16:03

"straffar" mig lite efter festande i lördags så det blev 1/2 påse Xtravaganza både som frukost och lunch.
Em-fika i solens sken på altanen = keso och krossad ananas och några valnötter.


Middagsdags!

må, 3 aug 2009, 17:44

Såg härom dagenpå Viktklubben ett recept på lax i saffrans och kokossås och det har vi testat idag. Min bild blev inte särskilt bra, såsen skar sig, vet inte om jag kokade för häftigt eller om det var att laxen inte var helt tinad.
Jag kokade med morotsslantar och paprikastavar i såsen , men de skulle vara tillbehör - kanske därför det blev så rörigt.

I kväll blir det lite 10%-ig Västgöta Klosterost, ett päron, lite paprika och några valnötter.


Lördag 1/8 och söndag 2/8

Lördag blev det lväldigt  si och så med maten, men sambon och jag cyklade (trots halvtråkigt väder, dock inte regn) 13,8 km på 71 minuter.
Söndag blev det bättre på matfronten och jag gick stavgång 8,3 km på 102 min inklusive´vattendrickarpauser.

Hittade ett kul viktdiagram

 

Detta är målsättningen inför tjejmilen då jag har tänkt att jag ska vara överviktig i stället för fet.



Mitt totala viktdiagram:






Fredag 31/7

Fredag!

fr, 31 jul 2009, 13:39

Började dagen med min standardfrukost på 352 kcal. Gick/ åkte buss till gymmet hos min tidigare arbetsgivare (suveränt att man får fortsätta som pensionär) och tränade, men oj vad jobbigt det var - det var jättelänge sedan jag var där.
Lunchen blev ett hastverk: en påse Xtravaganza och 1/2 delikatessbröd med 1/2 köttfärsbiff.
Nu kommer solen fram, så nu ska jag sätta mig på altanen, tänkte jag säga, men icke - jag har en soptunna som måste göras ren först innan det blir vila.


Soptunnan klar

fr, 31 jul 2009, 18:41

Efter soptunnerengöring satt jag en stund på altanen och läste. Håller på med Elisabeth Nemerts senaste:"ödets hav". Jag tycker hon skriver så trevligt om starka kvinnors öden i olika tider.
Sen blev det middag och den var lättlagad: Chili con carne från frysen och fixning av sallad.
Sen kände jag mig orolig i kroppen, solen sken så fint och jag tog stavarna och gick en runda på 46 minuter.
Nu återstår framöver lite ost, päron, paprika och nötter. MUMS!


Sammanställning

fr, 31 jul 2009, 18:43

Ätit: 1364 kcal, 500 MK, 31%protein, 34%fett, 35%kolhydrater