Måndag 2010-03-29

-4 hg blev det idag. Slutade med diklofenac och Alvedon i fredags och tappade genast i vikt. Nu äter jag IPREN i stället, men i kväll och i morgon bitti hoppar jag över dem för att jag ska veta hur jag mår i morgon på VC.
Mitt högra knä känns riktigt bra och vänster också egentligen, fast nu har jag ont i hela vänstra sidan från svankryggen ner i rumpan, baksidan av låret och fram på vaden. Sjukgymnasten tror att någon nerv ligger i kläm.
Var på vattenträning, djupvatten med bälte och det är helt fantastiskt, först har jag problem att komma ner i vattnet men väl nere släpper värken som genom ett trollslag och en stund tänkte jag att kanske har nerven lossnat ur knipan, men så var icke fallet eländet återkom på torra land.
Har fortfarande inte vilovärk, så jag kan alltid gå och lägga mig och i vissa stolar går det också bra.
Blir spännande att se hur det går i bilen, men man kan ju justera ryggstödets lutning mm.
Vi åker efter att ha ätit lunch efter mitt besök på VC i morgon.

Söndag

Stängde av väckarklockan när den ringde i morse, så det blev lite rivstart. Skulle ju inte matplanera något utan hade lista från mamma på vad som skulle handlas.
Frysvaror och färskvaror tar vi på tisdag på vägen ,men det är alltid skönt att få handla det mesta i en affär man känner till.
Vi hade i uppdrag att köpa karameller att lägga i påskägg och vad händer? Jo om man handlar för 200:- får man 1 kg lösgodis gratis. Kunde inte motstå det, så jag plockade 3 eller 6 av varje sort och det blev c:a 690 g - drygt
54 :- fick ICA bjuda på. Godiset är nu instängt i en plastpåse hopdragen med hård knut så att det inte kan rymma och hoppa upp i ansiktet på mig.
Men 230 g lösviktsgodis kommer jag att äta under påsken!
I em ska jag gå på teater - en familjeföreställning av MOMO och kampen om tiden.

Lördag 2010-03-27

Hade styrelsemöte här i torsdags kväll och igår blev det en del pappersarbete efter det.
Var också ute och stavgick totalt 43 min aerobiskt enligt Omron. Jag hade ett ärende på ICA Maxi (Garam masalan var slut och den rökta skinkan nästan slut och kryddan behövdes till middagen)
Det är lite backigt och isigt där jag bor, så jag tog bussen några minuter, uppför och nerför och sen gick jag på platten, visserligen i rätt stark trafik, men platt och barmark. Ryggsäck på ryggen och stavar i händerna. Sen gjorde jag samma sak på tillbakavägen. Väldigt "fiffigt" tyckte jag. Blir orolig när jag inte får röra på mig.
Igår em bytte jag Alvedon Forte + Voltaren mot IPREN 400 mg och det känns hyfsat, fortätter med IPREN idag. Från igår morse till nu har jag tappat 1 kg eller 2 sen förra lördagen (hade börjat med Voltaren på fredagen) så nu vet jag det, Voltaren får mig att samla vatten.
Här är grått och trist ute. Jag har inte varit på stan på jättelänge och har egentligen inget ärende och vet att jag ångrar mig när jag kommer dit. Hade hoppats på att någon av kamraterna skulle höra av sig och föreslå ett besök på "Bara-vara-mässan", men icke - de tycker kanske som jag att det verkar vara för mycket FLUMM för att betala 60:- för och det tycker nog jag också. Jag får se hur jag gör. Kanske åker in och kollar om jag hittar någon lite vårlik överdel, skulle behöva en "upp-piggare".

Jag ser att det finns folk, inte många men dock som kollar min blogg och jag är så nyfiken på vilka ni är! Skriv gärna en lite hälsning. Ovanför reklamen finns ordet "kommentera", klicka där och berätta!
Ha det bra!
..........................................................................

Inte var det något skoj att vara på stan! Grått och trist och inge fika fick man...
Hittade en somrig topp på Fannys som kommer att sitta bättre när det blir sommar (!!??!!) Kollade lite på Lindex och Kappahl också, men nej tack.
Till middag åt vi Hawajikassler dvs tunn kasslerskiva i botten (köper marinerad färdigskuren) Ananasskiva ovanpå och så en kasslerskiva till och riven ost på topp gratineras vid 175 grader. Har kanske tjatat det receptet förut, men det är det värt. Sambon åt potatis och färska grönsaket till och jag mikrade wokgrönsaker med lite smör-och rapsolja och så förstås färska grönsaker till.

Har idag fått listan från mamma på vad vi ska handla med oss och då passade jag på att berätta om min strategi om keso/kesella +frukt/bär till em-fika och kväll. Fast en kväll blir det vin och ost och kex även för mig och en em-fika blir det paj med vita vinbär och vaniljvisp. Sen ville hon att vi skulle köpa lite karra (eller kanske LITE karra) att fylla påskägg med - det är väldigt praktiskt att man fördelar godiset, så när mitt ägg är tomt då är det slut för mig. Om man har en gemensam karraskål att gräva ur, då är jag värst.
Jag tar med min grynblandning och startar varje dag med gröt. Ägget kanske jag hoppar över utan tar 2 halva frukter, sen tar jag en Nutrilettpåse till lunch då det annars serveras fil, flingor, sylt och mackor.
Kan jag bara hålla det mesta av föresatserna blir nog detta bra. Jag är jätteglad om jag håller vikten, har inte ambition att gå ner.
Vi åker på tisdag sen jag varit på VC och vi ätit liten lunch och kommer igen på söndag. Sen hoppas jag verkligen att jag kan gå en stavgång varje morgon som jag brukar.
Man måste planera i alla fall!


Torsdag och det snöar

Vit snö (tunnt) täcker hela min värld. Jag som längtar efter barmark. En granne som jag mötte när jag hämtade in tidninge tröstade med att den nya snön tar med sig den gamla. ja-ja! Inget man kan göra något åt i alla fall. Tempen ligger i alla fall runt 0 och det är ju bra.

Standardfrukosten avklarad.
Ska åka på systemet och handla lite vin att ta med till mamma i påsk.


Onsdag 2010-03-24

Vars e´tisdá´n????

Vart i hela friden tog tisdagen vägen? Jo jag var ju faktiskt på föreläsningar i temat Sundsvalls historia, fast denna gång gällde det ortsnamn, hur de kan härledas och hur olika delar av Skandinavien hänger ihop och varför!
Intressant, men inte kommer man ihåg så mycket.
Ätandet gick emellertid bra, trots att det var en heldag.
Hade grundat hemma med en påse Nutrilett och tog därför en smörgås till fm-fika (tunnt grovt bröd, ost och gurka som pålägg).
Till lunch fick vi dillkött, tog 2 pyttesmå potatisar, kokta morötter och blandad sallad till. Fast startade med en skiva Falu rutbröd. På em fick vi frukt - det blev ett vansinnigt gott päron, sådär perfekt moget.
På hemresan hade jag garderat med en liten banan. Sambon hade ätit middag (från frysen) när jag kom hem och jag satte igång med att försöka sammankalla ett styrelsemöte i vår husägarförening. Plötsligt var kl 19 och jag hade inte ätit middag. Det blev jordjubbar och keso och mandel till middag/kvällsmat och innan jag klade mig tog jag ett kokt ägg med kaviar, för då var jag lite hungrig.

I morse var rutinerna tillbaka med gröt och ägg och frukt till mellis.
11.40 hade jag tid hos sjukgymnasten för mitt vänstra ben (min vänstra sida egentligen). Han tror att det är en nerv i kläm mellan kotor.
Eftersom det skulle bli så sent innan jag kom hem och åt lunch tog jag en Nutrilett bar på bussen.
Em-fika = 1/2 banan, keso några mandlar

Middag Ängamat, inte Änglamat (söta skorpor, vispgrädde och lingonsylt som sambon trodde när han läste matlistan utan grönsakssoppa med mjölk och lite redning. Och de obligatoriska surdegsmackorna.
I morse vägde jag förresten 1 hg mindre än förra måndagen.

I morgom blir det styrelsemöte här hos oss och antingen ska jag bjuda på de kanelbullar som finns i frysen eller ska jag baka kladdkakemuffins. Har redan förvarnat sambon om att han måste "uppoffra" sig och slicka skålen i så fall.
Men egentligen duger mina bullar, fast då är det snart dags att baka såna. Aj, vilket dilemma!!!

I kväll blir det nog jordgubbar med kesella och lite mandel!


Måndag 2010-03-22

Solig måndag

Vägde i morse 5 hg mer än förra måndagen. Har läst i FASS att diklofenac kan ge vätskesamling. Måste ju vara det, man går inte upp 1,2 kg över en natt!!!!

Har fått en tid på VC nästa tisdag kl 10(akuttid! HÄPP - om 8 dagar).

Har hittat ett dokument jag skrev november 2006, där jag i stort sett beskriver det jag upplever nu, fast då var det vänster knä. I den vevan var jag på Ortopeden och blev uppmanad att fortsätta träna försiktigt och att äta båda pillersorterna regelbundet, så nu är det slut på vilandet!
Fast jag är inte dum och oförsiktig! Lagom är bäst! Det blir en liten stavgång idag och sen har jag skrivit till Sporthallen och frågat om jag på vattenjumpapasset i em får vara med men ha bälte på djupt vatten, vill inte gärna stå och hoppa med bottenkontakt.
Jag kan sätta mig på och resa mig från toastolen utan kryckhjälp, Kan böja knäet en del bakåt, men trappan är lite jobbig fortfarande - det blir ett steg i taget med vänstern först.
Och så lyser solen!
Stackars de människor som har värk jämt och även i vila. Oj jag skulle inte beklaga mig alls.
Som vanligt har jag ätit min standardfrukost och snart är det dags för en liten "fruktstund"
-----------------------------------------------------------------------------

Lunchen blev rest av grön ärtsoppa och surdegsbulle med mjukost och skinka.

Har fått svar från Sporthallen att jag får träna på djupt vatten med bälte under passet i em. Jippiiii!!!


Skickar med en bild av Venus födelse som visar hur mitt huvud tror att jag kommer att stiga fram, när det uppsamlade vattnet runnit ur mig. Jag kommer nog att väga mig varenda dag framöver, men uppgången bekymrar mig inte, jag vet att jag sköter mig (över förväntan) och plötsligt som sagt så stiger jag upp som Venus ur havet! Eller vad tror ni??

Solen skiner och det blir stavgång i sakta mak till Sporthallen (från och till bussen).

Em-fika blir jordgubbar och Kesella och till middag resten av kassler-prjopajen med grönsaker till.

 


Söndag 2010-03-21

+ 4 hg till!!!! Undrar om diklofenac eller Alvedon kan ha vätskesamlande effekt.
Trots allt fortsätter jag duktigt min diet, har inte fuskat något. 

Jag vet ju att jag skött mig alldeles förskräckligt ovanligt bra, trots att mina knän ropat på tröst. Eller kanske att de peppat mig att gå ner, mindre vikt =mindre belastning= mindre ont kanske.



Standardfrukost i morse, Xtravagansasoppa till lunch, jordgubbar och keso till mellis. Provsmakning (liten bit) av sambons nybakade surdegsbröd med mjukost och skinka på.

Middag = hemgjord potatissallad (kokt potatis+finhackad lök+olja+äppelcidervinäger+senap+salt+peppar+kapris) och köpt rostbiff och blandad sallad till förstås.


Rostbiff med hemgjord potatissallad och färska grönsaker.

I kväll blir det nog päron med keso och lite kardemumma.


Lördag 2010-03-20

Tror att jag bryter ihop. I måndags hade jag gått ner 1,1 kg på 2 veckor och jublade! Sen har jag faktiskt tjuvvägt mig varje morgon och hade sett en nedgående trend så att jag på tordga och fredag låg 4 hg under måndagsvikten och så i morse  POFF upp 1,2 dvs 8 hg över måndagsvikten. Vet att man inte ska hålla på så och försöker att säga allt  jag brukar säga på VK till folk som deppar när vikten jojar upp och ner. BLÄÄÄÄÄ!

Solen skiner, har suttit ute och läst en stund och det var jätteskönt!
Är så sugen att gå ut och gå, men måste ta det lugnt. Har pratat med sjukvårdsrådgivningen (på VC var kön fulltecknad när jag ringde igår) som tyckte att jag skulle fortsätta och äta Alvedon Forte och diklofenac regelbundet 3 ggr/dygn.
Men jag blir galen när jag inte får röra på mig och det vågar jag inte förrän jag fått någon läkartid. Vänstra benet känner jag inte av, men det kanske beror på pillren, höger knä har förändrats - jag kan stödja på det, stå och gå med rakt ben, men så fort jag böjer det lite så skär det som en kniv.
Ja så fick jag beklaga mig igen. På måndag skolkar jag från vattenträningen för att ha en chans att komma fram till VC.
Jag har trott att det var högst 2 år sedan jag fick kortisonspruta sist, men det är 3,5 år sedan, så det kanske är dags.
Lunch idag var grön ärtsoppa och middagen blir en purjo-kasslerpaj.
Kvällsfika= jordgubbar och keso.

Fredag 2010-03-19

Grådask idag! Har jag avverkat frukostgröt och ägg och har börjat fundera över påskstrategi. Vi åker till min mamma och även om hon har en förståndig matordning (och jag får vara med och planera också), brukar jag äta för mycket mackor. Det är kaffe och smörgås på morgonen+ frukt, fil och flingor till lunch, riktig (BRA) mat till middag och se kan det bli te och mackor eller vin kex och ost på kvällen. Sen har hon ju altid bullar och någon kaksort.
Jag brukar gå en stavgångstur varje dag när jag är där - det är ju bra.
Tänk vad det vore enkelt om jag tog med mig mina frukostvanor (fast hon har ingen mikro, så man får koka gröt i kastrull). Ägg kan jag ju koka i förväg och ha klara . Fil och flingor till lunch kanske eller då tar jag med några påsar Nutrilett. Mellanmålen är inte de enklaste att avstå från, men det vore så lätt om jag fortsatte med mina keso/kesella + bär/frukt. Middagarna är inga problem, men sen kommer kvällarna: mackor och te skulle jag nog klara av att avstå från och ta keso+frukt i stället, men vin kex och ost är himla gott och där är problemet att bryta när det är som godast.
Det vore himla synd om jag skulle "sabba" den bra trend jag är inne i nu. Ja det tål att tänka på och planera.
I em ska jag iväg på en information om vårdvalet. Sambon har erbjudit sig att skjutsa eftersom han "varit ute och halkat" på morgonen, dvs gått till och från buss till gymträningen. Jag tackar nog ja till skjutsen dit i alla fall.
Dags för lite mellanmålsfrukt,

Torsdag 2010-03-18

Standardfrukost med ägg, 1/2 äpple och 1/2 apelsin som mellanmål och nyss har jag avverkat dagens tyngsta mål= spenatpannkaka, vitkålssallad med lingon och lättmjölk.

Jag har också kontaktat min sjukgymnast (om mitt vänstra ben) och fått en tid till på onsdag, sen ska han tyvärr ha semester 2 veckor, så jag funderar på kolla med någon annan. Högra knäet tror jag är artrosen, så det vet jag inte om det är någon ide att söka för.

Tog ingen tablett på hela dagen igår, men i går kväll hade jag lite svårt för att få ro i det vänstra så jag tog Voltaren och Alvedon och de verkar nog lite fortfarande. Det är ett problem när jag tar tabletter - då vill jag gärna tro att jag blivit bättre och då är det svårt att ringa VC och andra.

Högra knäet, där är smärtan koncentrerad till knäets framsida och det känner jag igen.
Vänster benbesvären började i knävecket som kändes svullet och jag hade svårt att böja benet. Svullnaden har nog gått ner men jag känner smärta från en punkt i rumpan ner efer låret, in i knävecket och ut på vadens framsida.
Den där "rumppunkten" känner jag igen (utan strålar neråt) den har hållits i schack med skoinlägg (häl) sen ett eller kan det vara 2 år.
Ja där fick jag klaga lite!

2010-03-17 onsdag

Idag är det strålande sol och jag har inte gjort annat än inmundigat morgongröten - nu blir det ägg m kaviar och en kopp kaffe.

.................................................
Gick en stavgångstur, går ganska bra med knäna så länge jag går, men sen när jag stannat och försöker böja på dem för att knyta upp skorna........................ aaaaaaajjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj
Jag brukar ha besvär så här på vårkanten. Oftast har det inte blivit så mycket promenerande under vintern har jag skyllt på , men det stämmer inte riktigt i år, så nu vet jag inte, drar mig för att ringa VC, men borde kanske....

I morgon ska vi äta spenatpannkaka till lunch så jag tar det lite extra lungt idag - har ätit en påse Xtravaganzasoppa och en tallrik rårivna morötter.

Strax ska jag kolla reprisen på Fråga doktorn Nisse Simonsson är med - han är fantastisk!

Em-fika blev frysta jordgubbar och min egen vaniljkesella.
Middagen blir repris från igår med mackor och färska grönsaker och till kvällen blir det äpple, kanel och keso.


2010-03-16 tisdag

Idag är det grått, men uppehåll i alla fall och några minusgrader.
Har avverkat gröt och ägg och ska sen iväg på gymträning.
Sen blir det en tur till Birsta köpcenter med kompisen H och lunch hos oss (fiskbullar med Hollandaisesås, rårivna morötter, 1 potatis och lite gröna ärter).
...............................................................
Tisdagen blev lyckad - det var ingen shoppingronda till Birsta, hade ärende till apoteket men mest var det för att demonstrera för H den nya sträckningen av busslinje 2 som går från hennes hem via Birsta till mitt hem. Snacka om service!
Middan igår blev en egen variant av "smarrig soppa" som jag hittat någonstans. Vi skulle haft Ängamat, men ingen hade köpt blomkål.
Nåväl - jag kokade palsternacka, potatis, morötter, broccoli i köttbuljong och mixade, satte till tomatpure kryddade med örtsalt och citronpeppar och den fick godkänt. Surdegsbulle med mjukost och skinka till.
På kvällen blev jag så sugen på Vaniljkesella (köper den inte för den innehåller 10 % fett och hela burke försvinner direkt. Så jag tog ett par matskedar mager kesella tillsatte snabbmarsanpuver och spädde med lite lättmjölk till lagom konsistens och sen tilsatte jag vaniljfrön och så fick den stå i kylen. Nytinade hallon blev "tilltugget" riktigt smarrigt.

2010-03-15 måndag

JAAAA!!!! -0,7 kg!
-1,1 kg på 2 veckor (målet är 1 kg).
Fast jag skulle vilja ha en snabb-fix, som tog bort 15 kg snabbt som tusan . Att hålla vikten är jag ju rätt bra på sen.
Nej riktig mat i lagom mängd i kombination med iso-dieten (drar ner lite på kolhydrater) och motion är nog den enda rätta vägen.
Startade i morse med standardfrukosten = gröt och ägg.
Laddad med stavar och broddar gick jag 15 min innan bussen gick, sen stavgång från busshållplats till Sporthallen, 60 min vattenpass (våtvästträning), apelsin i bastun och sen stavgång intill stan och bussen. Totalt blev det 45 min aerobic stavgång.
Lunch hemma bestående av Kattillas goda pastagratäng med kyckling (fanns färdig i frysen) och nu sitter jag och vänta på att det ska bli dags för kaffe och mellanmål. Fast innan dess ska jag fixa början av en rotsakssoppa som vi ska ha till middag.
.................................................................................
Em-fika blev päron, keso och sötmandel och till middag mixad rotsakssoppa med den vanliga surdegsbullen, mjukost och rökt skinka.


2010-03-14 Helgen snart slut

Gårdagen gick bra matmässigt. Startade med Nutrilett chokladdryck på morgonen för att ligga lågt.
Till lunch (3 kompisar på besök) blev det kycklingpaj med grillad paprika och champinjoner i och sallad till. Vi drack äppeljuice eftersom 2 körde bil. Som efterrätt en pepparkakspannacotta med lingongelé på och sen till kaffet en fettfri chokladkaka med russin och aprikoser i.

Till middag blev det en nudelsoppa med kyckling i (upphittad i frysen) samt surdegsbröd med mjukost och rökt skinka och sen på kvällen jordgubbar och keso.
Ganska bra även om jag kunde ha bytt äppeljuicen på lunchen mot mineralvatten och kanske tagit en hård brödbit till soppan i stället för surdegsbrödet. Men jag höll planeringen i alla fall. Kalorierna översteg målet, men det visste jag på förhand.

Idag startade jag med gröt och äggfrukost, veckohandling och till lunch "fläskfile´man tager vad man haver" med wokgrönsaker till. Fm-mellis hanns aldrig med.
Har varit ute och stavgått 44 min i långsamt tempo. Känns bättre i knäna, men jag går på lite tabletter.
Till middag blir det falsk hummersoppa och de vanliga surdegsmackorna med mjukost och skinka samt en tallrik färska grönsaker.
I kväll vankas mosad banan, lättkesella och kakao i härlig röra.
I morgon blir det spännande med vägningen, för så här bra har jag inte skött mig på länge, med undantag för träningen förstås, som i princip varit obefintlig.

Håller jag mig till planeringen resten av dagen, så ligger jag strax under målet.


Fredag 2010-03-12


 

Sol både ute och inne.

Vad är orsak och vad är verkan????
Vänsterknäet är helt "normalt" och det högra bara lite småont, men går att belasta även om jag kanske inte gör fotombyte på varje trappsteg!
Kan det vara inläggen, som jag trott spelat ut sin roll, då jag tränat upp musklerna runt knäna, eller är det vilan? eller är det vädret???
Ja inte vet jag, men glad är jag! Och nu blir det walkingskor med broddar ett tag.

Standardfrukostenär avklarad och nu ska jag städa badrum och lilltoa och dra av köksbänkar och spis. Sambon äger alla golv, så de får han roa sig med när han kommer från sin styrketräning.

Vi ska ha en uppskjuten födelsedagslunch i morgon. Tänker bjuda på en god kycklingpaj med sallad, pepparkakspannacotta gjord på matlagningsgrädde och senblir det kaffe och choklad/nöt/fruktkakan som VK bjuder på recept till om damerna blir kvar ett tag och de blir de nog.

Vi måste iväg och handla lite idag, men jag hoppas att jag ska hinna gå ut lite - eller ska jag ta det lugnt??? Vi får se!
........................................................................................

Var väl lite för glad i morse.
Vädret som ser så himla fint ut inifrån var rejält kallblåsigt och vänstra knäet har gett sig tillkänna, men inte som igår. Jag tog en Voltaren och en Alvedon när vi kom hem från mathandlingen.
Har nu ätit lunch, riktig fest - bestående av stekt laxfile kryddad med salt och citronpeppar, lite stora vita bönor, smörslungade morötter (kokar dem först, häller av vattnet och droppar på lite smör-och rapsolja), sallad, gurka och tomater förstås och så sås an lättkesella och sweet chilisås. Vilken fest!



...................................................................................................

Em-fika : päron, keso och några sötmandlar.
Idag blev det gul kikärtsoppa (ett fynd i frysen), salladstallrik och surdegsbulle med mjukost och skinka.

Kvällsfika blir jordgubbar och lättkesella.
.............................................................

Slank ner 2 Wasa delikatess med mager mjukost och rökt skinka samt smörgåsgurka nyss. Var kom de ifrån månntro?
Ja, ja nu är det i alla fall dags att koja! God natt!


Torsdag 2010-03-11

Idag har jag och 2 väninnor varit och mätt fett, muskler och vatten-sammansättningen i kroppen.
Att det skulle vara för mycket fett det förstod jag ju, men det positiva var att "coatchen" föreslog att jag skulle ta bort 10 kg "bara", med tanke på min ålder.
Mängden muskler låg också c:a 10 kg över snittet för kvinnor i min ålder och längd och det var ju bra och vattenmängden var helt normal.

Hade fruktansvärt ont i knäna i morse och för att orka ge mig iväg tog jag "dunderkuren= Voltaren + Alvedon Forte" och inom 2 timmar kändes allt så bra så, men kompisen E påminde om att jag ju var "drogad".
Missade bussen till stan så vi gick sakta 17 min och det kändes bra. Nu är det faktiskt 11 timmar sedan jag tog tabletterna och vänstern känns fortfarande bra. Har gått i mina "ICEBUGS" måndag och tisdag, men idag tog jag walkingskor som jag har specialinlägg i (de flesta som har artros blir hjulbenta, jag blir mer och mer kobent, men inläggen vinklar tillbaka knäna lite mot hjulbenhet alltså rätar ut dem). Det är länge sedan jag haft de inläggen, jag har gått i allvädersstövlar nästan hela vinter och i dem får inläggen inte plats.
Tänk om......
Nej så enkelt kan det väl inte vara??? Vi får se i morgon.

Har skött maten exemplariskt idag.
Igår var det bra tills jag gick och lade mig, men sen vaknade jag 01.30 och hade ont, gick upp och tittade på en inspelning på TV och drack te och åt 3 eller 4 mackor, minns inte riktigt.

Dags att krypa till kojs!


Onsdag 2010-03-10

Vart tog tisdagen vägen?
Tog en stavgång (4 km) på fm. På em var jag på en föreläsning av Louice Lyberg (har varit med i antikrundan bla) om förfalskad konst.
Idag har jag vilodag, mina knän "djävlas", har ingenting planerat men ska röja lite bland papper mm. Varför kan man inte sätta in papper i pärmar direkt? Lägger dem i en hög och sen plötsligt är det en stor hög.

Jag saknar vattenträningen -den är så skön för knäna. Ev far jag till sporthallen på fredag morgon och tränar lite för mig själv.

Att ha ont gör mig ledsen, ledsen för att det kanske (med stor sannolikhet) skulle vara bättre om jag vägde mindre och att jag inte på allvar gör något åt det. Snarare har jag tendens att tröstäta lite.
Jag vill motionera men just nu får jag ondare av att gå, så brukar det inte vara.. Cykling har jag inte testat på några dagar nu (misstänker lite att det är cyklandet som dragit igång försämringen).
Igår orkade jag inte notera i dagboken, men skötte mig rätt bra ändå.
Idag har jag lovat mig att bokföra igen.

Jag har artros i båda knäna, diagnos via röntgen år 2000. Lätt-måttlig försämring påvisad 2006. Sen har jag hållit mig hyfsat smärtfri med hjälp av träning. Artrosen är för liten för att jag ska få operation (vill inte än heller - man måste ha rejäla konstanta besvär för att till fullo uppskatta förbättringen). Det är ytterst sällan numera som jag har vilovärk (år 2000 hade jag det, bevisar alltså att träning hjälper), men i natt hade jag vissa känningar och det är väl därför humöret är lite under isen idag.

Jag har varit med om detta förut, det har löst sig, men ändå känns det surt. Lite rädd förstås att det inte ska släppa .


Måndag 2010-03-08 och -4 hg

Grattis alla tjejer på Internationella kvinnodagen!
Kan inte sköta mig om jag inte noterar i dagboken det är helt klart! Inga stora saker fel, men för många små.
Nu är det ny vecka och nytt avstamp. Standardfrukosten avklarad. Väntar bara på att tvättmaskinen ska bli klar så jag får hänga tvätten innan jag går ut på stavgång. Det är sportlov här denna vecka, så vattenträningen är inställd.
För första gången sen jag vet inte när har vi varmgrader, inget jag precis älskar, men det som är positivt är att DET GÅR MOT VÅR!!!!

2010-03-07 Söndag = vilodag

Pannbiff med lök, potatis och grönsaker

 

Bestämde mig för att ta vilodag idag. Mitt nedrans högerknä vill inte riktigt vara med, svårt bla att gå i trappor både upp och ner, så jag går med vänstern först.
Det här är inget nytt, men det känns som länge sedan, men ska inte klaga, har inte vilovärk.
Förutom att vila från motionen, så vilar jag även från att notera mat i dagboken, men frossar ändå inte.
Middag idag var pannbiff med lök, potatis och färska grönsaker.


2010-03-06 Lördag

LÖRDAGSSOL!!!!

Härligt att slå upp sina "ljusblå" och mötas av flödande sol. Visserligen -9 grader kl 8, men tycker mig höra lite takdropp nu.
Har planerat veckans mat och ska snart ge mig ut på en stavgångstur.
Standardfrukosten är avverkad och en kaffekopp samt 1/2 apelsin. Ska skala och klyfta en apelsin och ta med mig på promenaden också.

Underbar stavgångstur!

 

56 min stavgång blev det idag + plus en liten paus då jag vände näsan mot solen och åt mitt halva medhavda apelsin.
Det går inte fort i modden och mina knän är inte riktigt samarbetsvilliga, men jag går i alla fall och Omron registrerade 49 min aerobic gång så det var väl några backar jag sackade i.
Lunchen blev en repris från igår, så det blir ingen bild på den idag, men en bild från igår som viasr att här blommar inga krokusar!

 

Middag med sås i repris

 

Sambon är lite krassig i magen och håller sig till soppa, så jag fick improvisera lite och gjorde det lätt för mig: stekte en kycklingfile, skar sallad och gjorde sås av kesella och sweet chili-sås (3:e gången på 2 dygn, men den är god!).
Em-fika blev frysta jordgubbar med lite Canderel på och keso. Himlar vad jag festar!
I kväll blir det päron med kardemumma och keso - inte dumt det heller.

Dagens sammanställning: 1512 kcal, 38 protein%, 33 fett%, 39 kolhydrat% och 324 motionskalorier avverkade.

 

 


2010-03-05 Fredag

Fredag och strålande sol

Standardfrukost och lite tidningsläsande och surr med sambon som kom hem från tidig gymträning.
Strålande sol från klarblå himmel och -8 grader, på med paltorna, kamera, telefon och MP3 i fickan, stegräknare på och stavar i nävarna - UT. underbart!! Önskar jag hade haft en påse apelsinklyftor i fickan, men det får bli nästa gång.
Ett päron och lite kaffemjölk till mellanmål.
Det är inte en varg på bilden utan en nyfiken hund!

Smaskig lunch

Stekt laxfile´ kryddad med citronpeppar och salt, wokgrönsaker, färska grönsaker och en en sås av 2 msk lättkesella och 1 msk sweet chili-sås.Riktig festmat kan jag lova!

Mera fredag

Em-fika= hallon+blåbär och kesella.
Middag: gul kikärtsoppa, grönsaker och surdegsbröd med mager mjukost och rökt skinka.

Fredagsavslutning

Avslutningen blev inte efter planerna kan jag säga, men berättar inte hur, det viktiga att nu är det avhoppet över och jag återgår till planerna igen.


2010-03-04 torsdag

 

Frukost= standard, 2 halva frukter som mellanmål
Lunchteater betsående av musikalisk "Kärlek och passion" samt helstekt fläskkarre m sås och potatis, blandad sallad, bröd och Bregott och lingondricka samt kaffe och kaka. Jag hoppade över det mesta av potatisen och kakan, så jag tyckte att jag klarade mig rätt bra.
em-fika= hallon och keso
middag: Tacosoppa och 2 surdegsmackor med mager mjukost och skinka.
Idag har det inte blivit någon motion, men jag ska trampa försiktigt till Biggest Looser.
................................................................................................................................................
Kvällsmat var wokat äpple med kanel och keso. Senare blev jag så där ruskigt sugen så jag visste inte vad jag skulle ta mig till. Tryckte i mig ett hårdkokt ägg (brukar koka ett par åt gången för att slippa varje frukost) och fick världens hicka, men suget gick över och hickan med.
slutsummering: 1811 kcal, 27 protein%, 39 fett%, 34 kohydrat% och 254 motionskalorier.

Hyfsat resultat med tanke på at jag inte kunde styra lunchen riktigt själv och att jag tog lite vilodag från motionen. Tycker att högerknäet är lite bättre.

Hoppas på sol i morgon, då blir det nog stavgång.


2010-03-03 Onsdag

Standardfrukosten är avklarad, tidningen skummad
Jag har gett mig en ny titel. Sen 19/4-08 har jag varit friherrinna, men nu håller jag på att övergå till FRITIDSFORSKARE: undersöker vad man kan göra när hela livet består av fritid.
Nu är det 4:e dagen på min senaste SKÄRPNING, tänk att det känns så härligt lätt när man väl kommit igång och lika entusiastisk som vanligt är jag: DENNA GÅNG SKA VERKLIGEN BLI EN ORDENTLIG OMGÅNG - dvs jag ska först och främst ner under BMI=30.
Gång på gång har jag denna föresats, men misslyckas, MEN INTE NU!!!! Nu har jag fyllt riktig pensionär och det kanske gör skillnad och sen skulle jag vilja vara lite mer lättrörlig när vi far till Kina i höst!
Börjar bli dags att klä på sig - ska ta en tur till Sporthallen och våtvästträning och så blir det förstås lite stavgång på köpet.
Tittar ut genom fönstret och möts av "grådask" det matchar inte mitt humör - borde vara sol mot de vita snön!
--------------------------------------------------
Vattenträningen var underbar, en apelsin i bastun var mumma, men det blev bara 35 min stavgång (gick inte ända in till stan eftersom bussen "landade mitt framför mina fötter" tidigare och det blåste småspik.
En Modifast Cereal bar på bussen hem och en hemma till kaffe fick bli lunchen.
Em-fika bestog av tärnat päron, kardemumma och keso.Återkommer sen, tänkte jag säga, men det går kanske inte att komma in. Avslutar nu! Till soppan får jag surdegsbröd med 8%-ig ost och rökt skinka samt en salladstallrik




och i kväll blir det mosad banan, Canderel, lättkesella och kakao.
Blir ingen cykling i kväll, har ganska ont i högerknäet, så det fåår vila lite. och i kväll blir det mosad banan, Canderel, lättkesella och kakao.
Slutsummering idag: 1687 kcal uppätna, 29 protein%, 33 fett% och 38 kolhydrat%. 696 MK.
NÖJD igen!

2010-03-02 Tisdag

Grötfrukost med ägg som vanligt på morgonen.
Seniorträning på Orkopeden (gymmet) kl 9.30-10.15. Efter dusch åkte EE och HER och jag ner på stan och åt lunch hos "Tant Anci och fröken Sara". Jag åt en härlig svampsoppa med hembakat bröd med ost på, vatten till och en slät kopp kaffe som avslutning trots att där fanns mycket godsaker att välja bland. Sen iväg till teatern där vi skulle se ett genomdrag på "Momo och kampen om tiden" kl 12, men det visade sig att de ändrat tiden till 13.00 utan att meddela det. Blev lite sur eftersom vi skyndat oss i onödan och EE: s parkering skulle inte räcka. Men vi fick löfte om att få biljetter gratis till riktiga föreställningen.
Var jättehungrig på bussen hem, då klockan hann bli 15.40 och som tur var hade jag köpt Modifast barer, en sort som inte är så himla söt men ändå ganska goda. 2 stycken strök med.
Till middag hade P lagat squashsoppa med gröna ärter och till den åt vi hembakt surdegsbröd (picknickbullar) med 8%-ig mjukost och rökt skinka.
Som  kvällsfika blev det ett iso-diet-recept: Wokat äpple med keso och kanel och kokosflingor (eget tillägg).

Slutsummering; 1729 kcal, 23 protein%, 42 fett%, 35 kolhydrat% och har gjort av med 524 kcal  på Cykling och gym.

Ganska nöjd med denna dagen också, fast fett% blev lite väl hög och proteindelen för låg, men inte en massa kolhydrater i alla fall!

Måndag 2010-03-01

Grötfrukost med ägg, totalt 43 min stavgång (jättejobbigt i snömodden) och 60 min vattenträning.
Lunch= kyckling, vita bönor, rårivna morötter, lite pesto och lite mango o ananas sweet chili-sås, det var smaskens.
Just nu försöker jag döva det obestämda suget med vatten!
Vädret verkar inte veta vad det vill, det snöar IGEN samtidigt som solen försöker att titta fram.
Har tittat lite på avslutningen av OS, men somnade i fåtöljen.

Em-fika bestod av jordgubbar och keso och sen en kopp kaffe.
Till middag: Röd linssoppa och hembakat surdegsbröd med 8%-ig mjukost.

Motionscyklade 46,5 min till Biggest Looser och sen fick jag ett päron och keso till kvällsmat.

 

Totalt har jag idag vräkt i mig 1806 kcal, 23 protein%, 35 fett%, 42kolhydrat% och avverkat 1032 motionskalorier.

Med detta anser jag mig rätt nöjd!